Quo Vadis

Zásadní pozornost věnovala IAJ, (zejména pak její regionální organizace EAJ), kritickým reakcím na vývoj v Turecku a Polsku. Odkazem na mezinárodní dokumenty, zabývající se postavením soudnictví demokratických států, IAJ/EAJ ve svých stanoviscích zdůraznila, že porušováním základních principů nezávislosti soudnictví je zpochybněna existence nezávislého soudnictví jako pilíře právního státu.

Obdobně jako v minulém roce i v tomto roce dominovala zasedáním MEDEL dvě základní témata: zhoršující se situace v polské justici a situace tureckých soudců uvězněných po loňském pokusu o puč. Po ochromění Ústavního soudu v Polsku šla vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) ve své snaze o podřízení moci soudní moci výkonné a zákonodárné ještě dále a v Parlamentu, kde má většinu, prosadila přijetí nových zákonů o Národní radě soudnictví, o obecných soudech a Nejvyšším soudu. V zemi se proti justiční reformě vzedmula vlna odporu a zásadní tlak vyvinulo i mezinárodní společenství. I když polský prezident nakonec dva z přijatých zákonů (zákon o Nejvyšší radě soudnictví a zákon o Nejvyšším soudu) vetoval, situace v polské justici zůstává nadále velmi napjatá. MEDEL se k situaci v Polsku kriticky vymezuje od samého počátku, významně se v této otázce angažuje jeho viceprezident a předseda Německo - polského sdružení soudců Thomas Guddat.

PREAMBULE. Republiková rada SU zvolená pro období let 2014 – 2017 se hlásí k cílům Soudcovské unie formulovaným ve Stanovách, i ke zde uvedeným způsobům k jejich dosažení. Soudcovská unie se musí s náležitou pozorností věnovat zejména aktuálním problémům soudců a soudnictví. Jejich řešení však bude v nastávajícím období ovlivněno záměrem prosadit změnu modelu správy soudnictví, neboť v případě některých zásadních problémů není možné a smysluplné hledat systémová a dlouhodobá řešení uvnitř stávajícího systému.

Zasedání zastřešily španělské organizace sdružující soudce (Jueces para la Democracia) a státní zástupce (Unión Progresista de Fiscales). Zastoupeny byly všechny národní organizace sdružené v MEDELu, protože se očekávala volba nového prezidenta a důležité hlasování o změně stanov. První část jednání byla věnována konkrétním problémům některých států s fungováním Nejvyšších rad soudnictví a navazovala tak na předcházející setkání v Bělehradě. Se silnou kritikou fungování Nejvyšší rady soudnictví ve své zemi opakovaně vystupují zástupci bulharských soudců. Nejvyšší rada soudnictví má v Bulharsku 25 členů a jejími členy jsou předseda Nejvyššího soudu, předseda Nejvyššího správního soudu, Nejvyšší státní zástupce a dalších 22 členů. Polovinu z těchto dalších členů volí parlament, což se dle bulharských soudců projevuje zejména při jmenování předsedů krajských soudů,

Ve dnech 3.- 4. července 2014 proběhlo v Bělehradě setkání zástupců národních organizací soudců a státních zástupců sdružených v asociaci MEDEL (Magistrats européens pour la Démocratie et les libertés). Setkání bylo pořádáno srbskými organizacemi sdružujícími soudce a státní zástupce. Soudcovskou unii ČR na něm zastupovala Mgr. Jana Benešová.

Motto: „…Nestačí jen být, je třeba existovat…“. Martin Heidegger Republiková soudcovská rada Soudcovské unie ČR se pro volební období 2011 – 2014 za účelem naplnění principu aktivního bytí a prosazování zájmů justice jednomyslně ztotožňuje s programovým prohlášením vytýčeným v předchozím období:

Slavnostní galavečer soutěže Právník roku 2011 se uskutečnil 27. ledna 2012 v brněnském hotelu Bobycentrum. Odborná porota udělila skleněnou plastiku sv. Yva a titul Právník roku v deseti kategoriích. Do Právnické síně slávy byl letos uveden profesor Karel Eliáš.

Delegáti 21. výročního zasedání SU ČR zvolili na další tříleté funkční období nové vedení stavovské organizace soudců. Funkci prezidenta bude nadále vykonávat JUDr. Tomáš Lichovník, I. viceprezidentkou se stala Mgr. Daniela Zemanová, viceprezidentem byl zvolen JUDr. Tomáš Novosad.

Republiková soudcovská rada Soudcovské unie ČR si za účelem naplnění principu aktivního bytí a prosazování zájmů justice vytýčila pro volební období 2008 – 2011 následující úkoly: 1. Pokračovat v aktivitách směřujících k vytvoření samosprávného orgánu zastřešujícího soudnictví. Pouze prostřednictvím samosprávy soudnictví mající reálné personální i rozpočtové pravomoci lze totiž v co největší míře zajistit ústavně garantovanou nezávislost soudní moci. 2. Za současného stavu správy soudnictví vykonávané exekutivou prosazovat takovou zákonnou úpravu, která by neohrožovala právo občanů na nezávislý soud. Výkonná moc má podle stávající podoby zákona o soudech a soudcích mimo jiné rozhodující vliv na obsazování postů funkcionářů soudů, a to bez existence jakýchkoliv zákonných pravidel a omezení pro jejich výběr či opětovné jmenování. Tento vliv může v řízeních, kde vystupuje stát, založit reálnou možnost nerovnosti mezi jeho účastníky. A tuto situaci je třeba změnit.

Jak jsme již na tomto místě informovali, v dubnu t.r. ztratila slovenská justice význačnou osobnost. Odešel JUDr. Juraj Majchrák, bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky, čestný prezident Združenia sudcov Slovenska, bývalý člen výkonného výboru Mezinárodní asociace soudců a čestný člen Soudcovské unie ČR. Všem, kteří si Juraje Majchráka vážili a obdivovali ho, přinášíme text smutečního projevu, který jménem jeho nejbližších kolegů a kamarádů přednesl JUDr. Anton Jaček, slovenský soudce a čestný člen SU ČR. Vážená smútiaca rodina, vážení smútiaci prítomní ! Zišli sme sa na tomto mieste, aby sme si spoločne uctili odchod výnimočného človeka.